Kiitos Pauliina vieraskirjaan kommentoinnista! Vastaan nyt tänne, kun vastauksesta tuli liian pitkä vieraskirjaan =)

 Olen yksityinen, eikä minua kunnan puolelle saisi mikään. Jos minä joudun jäämään sairaslomalle, vanhemmat hankkivat lapsilleen itse varahoidon. Käytännössä yleensä käytetään isovanhempia, tätejä, setiä jne. Samoin on lomani aikana. Nämä on kuitenkin asioita, jotka jokainen yksityinen päättää itse. Joku voi tarjota lapsille varahoidon jotain kautta, esim. joissain kunnissa yksityiset ovat varahoitorinkinä toisilleen, jolloin lapsilla on varahoito sitten jollain toisella yksityisellä hoitajalla. Minä koen tämän kuitenkin huonona vaihtoehtona siksi, että nämä varalapset veisivät sitten kuitenkin paikkoja aina,mikä sitten näkyy tietty palkassa. Tuloja niistä paikoista tulisi kuitenkin vaan silloin, kun varalapset olisi hoidossa. Lomani yritän aina sumplia niin, että jokainen perhe hyötyisi siitä vähän. Omista lapsista yksityinen hoitaja saa normaalisti kotihoidontuen. Siis silloin, kun hoitajalla on alle 3v lapsi. Sen jälkeen ei saa omista lapsista mitään. Se on huono puoli tässä hommassa =( Mutta eihän kunnallakaan saa omista lapsista mitään. Eskariin ja kerhoon kuljettamiset on myös niitä asioita, mitä hoitaja päättää itse. Minä olen kuljettanut lapsia kerhoon, koska koen sen tärkeäksi lapsille. Meillä kerho on kuitenkin ihan kävelymatkan päässä, ettei tarvitse autolla mennä. Minulla on kyllä lupa kulkea autolla, mutta harvoin kuljemme. Eskariin multa lähtee kaksi ensi syksynä. Eskariin en ole luvannut kuljettaa, koska se alkaa niin paljon aikaisemmin ja sinne pitää mennä sitten joka aamu. Lisäksi se loppuu niin myöhään, että pienimmät on jo nukkumassa silloin. Mutta jokainen hoitaja siis päättää itse, haluaako tarjota tätä kuljetuspalvelua (sillä palvelun tuottajiahan me ollaan) perheille ja minkä verran sitä tarjoaa. Lounaan valmistan, kun tullaan sisälle. Tullaan sen verran ajoissa, että ehdin sen valmistamaan. Samalla lapsilla on aikaa leikkiä myös vähän sisällä. Suosin myös paljon uunissa haudutettavia ruokia, mitkä voi jättää uuniin ulos lähtiessä tai tulla välillä laittamaan ne ulkoilun lomassa. Perunat kuorin usein aamulla lasten syödessä aamupalaa, valmiiksi, että saan ne heti kiehumaan sisälle tullessa ja säästän siinä vähän aikaa. Mitään hirveän monimutkaisia ruokia en lapsille edes valmista, vaan ruuat on helppo- ja nopeatekoisia. 

Minä olen tykännyt tosi paljon tästä työstä =) Ja suosittelen lämpimästi, mikäli olet valmis jakamaan oman kotisi hoitolasten kanssa. Ja mikäli myös muu perheesi on siihen valmis. Valmis pitää olla myös pitkiin työpäiviin ja lasten leikeistä aiheutuviin ääniin. Tämä työ on joskus henkisesti raskasta, mutta lapsilta saa kuitenkin niin paljon energiaa, iloa ja muutakin mukavaa, että jaksaa silti. Ja vaikka päivärytmi on sama päivästä toiseen, mikään päivä ei ole samanlainen toisen kanssa. Hoitajan pitää myös osata tehdä yhteistyötä perheiden kanssa, vaikka aina niidenkään kanssa ei välttämättä ajatella samalla tavalla. Perheitä tulee kuitenkin kunnioittaa. Lapset vaativat hoitajalta lämmintä, määrätietoista ja turvallista kasvatusotetta, huomioiden jokaisen lapsen erityispiirteet. 

Tässä saattaa kuulostaa monimutkaiselta ja vaativalta, mutta tavallinen maalaisjärki on yleensä se paras apu =) Vaikea sitä kuitenkaan on suositella, kun ei tunne toista ihmistä. Mutta itse ainakin nautin työstäni, enkä osaisi mitään muuta varmaan enää tehdäkään.

Aurinkoista kesää!