Helluntai on kristillisen kirkon syntymäpäivä. Kirkko viettää helluntaita muistellen Pyhän Hengen vuodattamista apostolien päälle (Ap.t. 2:1–13). Suuri joukko ihmisiä kastettiin ja seurakunnan lukumäärä kasvoi noin kolmella tuhannella hengellä. Helluntai kuuluu pääsiäisen ja joulun ohella kirkkovuoden kolmen suurimman juhlan joukkoon.

Monissa kielissä sana helluntai (pingst, Pfingst, pentekoste) tarkoittaa 50. päivää pääsiäisestä. Israelilaisten kulku Punaisen meren ylityskohdasta Siinain vuorelle, jossa laki annettiin, kesti myös 50 päivää. Suomen kieleen helluntai on tullut ruotsin sanasta helgdag, pyhäpäivä.

Helluntai on kirkkovuoden pääsiäisjakson päätösjuhla. Samalla se aloittaa ns. helluntaijakson. Yhteys pääsiäiseen on merkki siitä, ettei kirkko puhu Jeesuksesta kuollutta muistellen, vaan julistaa häntä ylösnousseena Herrana. Tätä Jeesusta Pyhä Henki kirkastaa armonvälineiden kautta, joissa ylösnoussut Kristus kohdataan.

Helluntain juuret ovat juutalaisuudessa. Aluksi se oli elonkorjuujuhla, sittemmin Siinailla tapahtuneen lain antamisen muistojuhla. Helluntain liturginen väri on punainen.

lähde: http://www.evl.fi/sanasto/selitysH.htm

 

Helluntai kansanperinteessä

Suomalaisessa kansanperinteessä on uskomus, että jos heilaa ei ole löytynyt vielä helluntaihin mennessä eikä helluntaina, niin sitä ei löydy koko kesänä. Tästä on peräisin lause: ”Jos ei heilaa helluntaina, ei heilaa koko kesänä.” Helluntai aktivoikin kaikki sinkkuihmiset parin etsintään helluntaina.

lähde: Wikipedia