Ainakin kesäloma. Kesäloma meni nopeasti ja oli mukavan leppoisa. Perheemme kasvoi myös yhdellä karvapallolla loman aikana.

1249489288_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  1249489345_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ihan mukavakin toisaalta oli palata työn ääreen, vaikka ihan mielellään olisi vielä lomaillutkin. Maanantaina aloiteltiin hiukan muuttuneen ryhmän kanssa. Aapeli tuli uutena lapsena, on osa-aikainen eli on vain 10 päivää kuussa hoidossa. Mutta vaikuttaa aika paljon jo siksikin, että nukkuu piiitkiä päiväunia. Nämä toiset kun ei välttämättä nuku lainkaan tai ei tarvitsis nukkua. Aapeli on mukava poika ja tuo varmaan sopivasti tasoitusta meidän tyttöporukkaan, kun isot pojat lähtee eskariin =) Miksu tulee toisinaan, joskus aamuisin, joskus eskarin jälkeen. Lähinnä iltavuoroviikkoina hoitoa tarvitsee. Aatu taas tulee ainakin joka toinen viikko niin aamulla, kuin iltapäivälläkin. Väliin jäävät viikot on vielä epäselviä, mutta eiköhän ne siitä selviä pikkuhiljaa. Mukaan mahtuisi vielä ainakin yksi kokoaikainen, mutta en nyt alkuun ainakaan paljoa markkinoi. Katsellaan nyt, miten lähtee sujumaan. Voisi olla ihan mukavaa olla pikkutyttöjen kanssa kolmistaankin vaan ja sitten toisinaan tietty Aapeli on mukana.

Syksyn suunnitelmaa olen väsännyt. Ja sehän on taas suuntaa antava. Kaikkiin askarteluihin liittyy "kelivaroitus" eli jos on aivan loistavat ulkoilukelit ja lapset haluavat ulos, on ulkoilu ykkönen. Tietty isää ja isovanhempia pitää muistaa, mutta noin muuten =) Isovanhempien päivää vietetään tämän MLL:n linkin mukaan 17.10. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton sivuilla ei mainintaa vielä löytynyt tämän vuoden isovanhempien päivästä. Mutta lienee tuo MLL:n linkki kuitenkin oikeassa. Ainakin samoihin aikoihin on aina tuo päivä ollut.

Tällä viikolla Miksu ja Minttis ovat iltavuorossa. Maanantaina eivät tosin olleet ollenkaan ja huomenna tulevat aamuvuoroon.

Maanantai touhuttiin Aatun ja Siirin kanssa, oltiin paljon ulkona siis =) Siellä on kavereita. Annoin nukkua pitkään, niin ei tarvinnut Siirinkään mennä päiväunille.

Tiistaina tuli myös Aapeli aamulla klo 8. Olin ajatellut herättää toisetkin ajoissa, koska lounaan piti olla ajoissa, että Aapeli pääsee päiväunille. Mutta Siiri nousikin jo klo 6, kun oli käynyt vahinko =( Kova surku oli pikkuneidillä, mutta äkkiä se iloksi kääntyi, kun katsottiin, kuinka petivaatteet pyöri pesukoneessa =) Aapelia jännitin aika lailla, vaikka Aapeli olikin kesäkuussa vähän tutustumassa. Ensimmäinen ymmärryskatko tuli heti aamupalalla =( Mutta selvittiin kuitenkin lopulta siitä ja päästiin ulos. Siellä kaikki sujuikin hyvin ja Aapeli löysin samanikäisestä naapurin pojasta kaverin itselleen. Lounaan jälkeen mentiin sitten huilaamaan, Siirin ja Aapelin oli tarkoitus nukkua. Toiset kuuntelivat satua. Ymmärryskatko Aapelin kanssa tuli päikkäreille mennessäkin. Tai ei se ollut ymmärryskatko vaan erimielisyys =( Mutta vanha, jo hyväksi havaittu keino, toimi jälleen. Petasin Aapelille pedin matkasänkyyn, mutta hän ei olisi halunnut nukkua, vaan leikkiä. Nousi kokoajan ylös ja minä joka kerta peittelin uudestaan. Alkuun en ehtinyt edes istumaan, kun nousi jo ylös. Mutta vähitellen sain istua hetki hetkeltä kauemmin, kunnes lopulta Aapeli vissiin ymmärsi alkaa nukkumaan ja nukkuikin tosi pitkään ja hyvin. Ja nousi ihan hyvällä mielellä =) Miksu ja Minttiskin nukahtivat, ottivat pienet torkut. Välipalan jälkeen ei päästykään heti ulos, kun Aapeli nukkui vielä. Lueskeltiin Miksun ja Minttiksen kanssa pari kirjaa, "Emma menee esikouluun" ja "Muumien aakkosmatka". Eskarista tuli kovasti juttua ja samalla kerroin, millainen Miksun eskari on. Kirjan Emman eskari eroaa vähän, kun on päiväkodissa. Aakkoskirjaa lukiessa huomasin, että Miksu on oppinut kirjaimet! Osaa kaikki kirjaimet, mitä kirjassa oli, mahtaakohan siinä olla kaikki? Q ja X ja Å löytyi myös. Mutta kaikkein hienointa oli, kun D:n kohdalla tuli tosiaan ihan oikea D! Puheessa tuppaa unohtumaan, mutta tänään olen heti muistuttanut, kun olen huomannut sen. Hyvällä mallilla on eskarilaisen kirjainten hallinta =)) Siitä on hyvä alkaa opettelemaan äänteitä. Herättelin Aapelia puoli 16 maissa välipalalle ja alettiin suunnata ulos. Tosin, Aapeli haettiin ennen kun ulos asti ehdittiin. Mutta Miksun ja Minttiksen kanssa sitten mentiin.

Tänään Aapeli ei sitten tullut hoitoon. Aamulla nukuttiin kaikki pitkään. Minäkin, kun on tuota univelkaa syntynyt viime päivinä. Ja hyvää se tekikin, ihan eri fiilis on ollut tänään. Aamupalan jälkeen, n. klo 10,30 lähdettiin ulos. Sinne tulivat sitten Miksu ja Minttis puoli 12 maissa. Sisälle tultiin ruuan laittoon 12.30. Miksu ja Minttiskin nukkuvat usein iltavuoroviikoilla kotona pitkään, joten hyvin voi tuon lounaan siirtää myöhemmäksi. Lounaan jälkeen suunnattiin sitten takaisin ulos, mistä Aatu ja Siiri sitten melkein heti lähtivätkin. Miksun ja Minttiksen kanssa sitten jäätiin ja saatiin Kuopuskin seuraksi. Välipalaksi syötiin vaan omenaa klo 16 kieppeillä, kun tiedän lasten saavan päivällistä heti kotiin mennessään. Mutta omenasta saivat kuitenkin vähän lisäenergiaa, että jaksoivat sinne asti, ei kuitenkaan liikaa.

Huomenna tulevat poikkeuksellisesti kaikki aamuun, eli 5 lasta on tässä. Kaikki ovat kuitenkin varsin omatoimisia ja vain Aapelilla vaipat. Ihan luottavaisin mielin olen nyt. Ja kutsuin tuon naapurin pojan äidinkin ulos =)) Perjantaina on sitten "Aapelivapaapäivä" ja silloin olisi tarkoitus lasten kanssa maalata taulu. Sain lasten äidiltä isoja paksuja kartonkeja, joista ajattelin tehdä yhdestä taulun. Ja nimenomaan tämän nelikon kanssa, kun ollaan 2,5v porukassa oltu. Ja nyt porukka alkaa hajoamaan vähitellen. Itselleni siis muistoksi maalataan taulu, jonka laitan sitten seinälle muistoksi tästä ryhmästä, mikä on ollut aivan uskomattoman toimiva ja ihana =) Paitsi, jos on ihana päivä, ollaan kyllä ulkona ja siirretään tuo maalaus myöhemmäksi, siis ensi viikon maanantaille =) Mutta katsellaan sitä sitten.